Maďarsko: Vydaním azerbajdžanského vraha sa bude zaoberať výbor europarlamentu

10.09.2012 Celý región

Budapešť 10. septembra (TASR) – Výbor pre ľudské práva Európskeho parlamentu sa vo štvrtok bude zaoberať záležitosťou vydania Ramila Sahiba Safarova, oznámila dnes pre arménsky spravodajský server NEWS.am rakúska členka výboru Ulrike Lunaceková.

Výbor bude žiadať od azerbajdžanských úradov, aby zbavili Safarova titulu hrdina a aby ho vzali do väzby. Maďarský parlament a vláda musia požiadať Azerbajdžan o písomné vysvetlenie, prečo porušil svoj sľub, cituje ďalej z vyjadrenia Lunacekovej maďarská tlačová agentúra MTI.

"Maďarská vláda urobila chybu, že verila sľubu. Prezident Ilham Alijev a azerbajdžanské orgány sú zase zodpovední za napätie, ktoré sa vytvorilo v tamojšom regióne, ako aj za uctievanie a povýšenie vraha, čo je v rozpore s európskymi hodnotami," dodala rakúska poslankyňa.

Safarov vo februári 2004 na internáte Univerzity národnej obrany Miklósa Zrínyiho v Budapešti počas kurzu v rámci Partnerstva za mier zabil sekerou arménskeho kolegu z kurzu Gurgena Margariana. Arménsky vojak ho údajne provokoval a zneuctil azerbajdžanské národné symboly. Maďarský súd páchateľa v roku 2007 odsúdil na doživotie. V Maďarsku by sa Safarov dostal na slobodu najskôr po 30 rokoch. V posledný augustový deň ho maďarské orgány vydali do Azerbajdžanu, kde si mal odpykať zvyšok trestu.

Prezident Ilham Alijev Safarovovi však okamžite po príchode do vlasti udelil milosť a prepustili ho na slobodu, čo vyvolalo ostré reakcie Arménov.
 

Vyberte región